IX FESTIVAL
RADOST MUZICIRANJA

VIOLONCELO

16. maj 2019.

U disciplini violončelo, mogu učestvovati učenici završnog razreda osnovne muzičke škole i učenici srednje muzičke škole.

• Učenici 5. i 6. razreda OMŠ izvode dve kompozicije različite forme, u trajanju do 10 minuta.
  • Učenici svih razreda SMŠ izvode dve kompozicije različite forme, u trajanju do 15 minuta.

U okviru festivala predviđene su konsultacije učesnika i profesora sa tročlanim žirijem.

Žiri ne boduje kandidate, već diskusijom donosi odluku o najuspešnijim učesnicima. Žiri dodelјuje najviše 3 ravnopravne nagrade „Relјa Ćetković“ za najuspešnijeg učesnika.

Završni koncert najbolјih izvođača u svim disciplinama biće održan 21. maja 2019. u Svečanoj sali MŠ „Mokranjac“.

NAGRADA

Relja Ćetković

BIOGRAFIJA

Relja Ćetković rođen je 21.11.1934. godine u Pirotu. Završio srednju muzičku školu, a potom upisao i diplomirao violončelo na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Tokom svoje dugogodišnje karijere bio je član različitih muzičkih ansambala, Nove Muzike KOJI Je osnovao i bio dirigent prof.Dušan Skovran, zatim državnog ansambla narodnih igara i pesama KOLO, orkestra Beogradske filharmonije, vođa deonice i solo čelista  PRO MUZICA,  član kamernog orkestra Dušan Skovran pod umetničkim vođstvom dirigenta Aleksandra Pavlovića. Od samog osnivanja bio je član, na mestu vođe deonice i solo čeliste Beogradskog kamernog ansambla. Veoma važna umetnička aktivnost predstavlјena je osnivanjem (1978) i učestvovanjem u radu Beogradskog Baroknog ansambla čiji je član i suosnivač bio zajedno sa čembalistkinjom Oliverom Đurđević,violinistom Urošem Pešićem i flautistom Tahirom Kulenovićem. Sa navedenim ansamblima nastupao je širom sveta (Evropa, SAD, SSSR, Australija, Kina, Japan, Indija,Izrael, Egipat, Kuba…) izvodeći dela jugoslovenskih i svetskih kompozitora.

Ostvario je nastupe na renomiranim svetskim muzičkim Festivalima: Langolen (Škotska), Dubrovačke letnje igre, Bergen (Norveška), Spoleto (Italija), Zagrebačko Bijenale, BEMUS, Opatijski festival, Ohridsko leto, Atinski Festival…

Sarađivao je sa mnogim dirigentima i vrhunskim solistima u zemlјi i inostranstvu: Pavle Dešpalј, Antonio Janigro, Mladen Jagušt, Angel Šurev, Đura Jakšić, Stjepan Šulek, Uroš Lajovic i dr. Sa čuvenim violončelistom i dirigentom, Linom Harelom, zabeležio je dvomesečnu turneju po SAD-u gde je izvedeno blizu 40 koncerata. Ostvario je brojna CD izdanja kao i snimke za Radio i Televiziju. Najznačajniji deo svog umetničkog opusa, Relјa Ćetković je zajedno sa violinistom Urošem Pešićem i pijanistkinjom Zoricom Ćetković ostvario tokom 25 godina rada klavirskog tria Musica da Camera osnovanog 1971 godine. Nastupe ovog ansambla muzička kritika je ocenila kao stilski i intonativno besprekorne, dinamički usklađene, tehnički doterane i iskrenog i produblјenog izraza i jedinstvenog kamernog zvuka. Na preko 1OOO koncerata trio je izveo veliki deo repertoara napisanog za ovaj sastav, a poseban doprinos razvoju domaće muzike trio je dao izvodeći dela savremenih jugoslovenskih kompozitora od kojih mnoga premijerno. Bio je redovni član UMUS-a od 1974 godine.

Punih 25 godina (1973-1998) bio je zaposlen kao profesor violončela u muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu. Od 1995.godine prelazi na FMU u Beogradu u svojstvu profesora violončela gde ostaje do penzionisanja, 2001.godine. Kroz bogatu (28 godina) pedagošku praksu koja je započela 1973 godine – MŠ “Kosta Manojlović” i “Mokranjac”, Akademija umetnosti – Novi Sad, FMU – Beograd, Škola za muzičke talente u Ćupriji i trajala do 2001. godine ostvareni su visoki pedagoški rezultati. Uspešno je diplomiralo oko 40 mladih violončelista koji su nastavili studije u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, SSSR-u, SAD-u, Engleskoj, Nemačkoj, Austriji i Luksemburgu. Ističu se rezultati i uspesi nekoliko njegovih učenika koji su diplomirali na visokim školama: Viktor Uzur – konzervatorijum , ajkovski”, Moskva; Marko Stojović – Gildhol škola, London; Lav Milutinović – Džulijard škola, Nјujork; Relјa Lukić – Konzervatorijum, Milano; Suzana Stefanović, Blumington (SAD), Ivana Radaković takođe u SAD-u i Igor Mitrović u Ljublјani. Tu su i uspešni studenti, sada predavači na FMU -Dragan Đorđević i Srđan Sretenović.

Za zasluge na polјu pedagogije odlikovan je ORDENOM RADA SA SREBRNIM VENCEM.

PRIJAVA

SOLISTI

Violina, klavr i violončelo

Prijava za učešće na
IX FESTIVAL RADOST MUZICIRANJA

Prijava je namenjena za disciplinu solisti: violina, klavir i violončelo. U produžetku prijave nalazi se prijava za kamerne ansamble.

Polja označena crvenom zvezdicom su obavezna.
Na kraju prijave imate mogućnost da pošeljete skeniran/slikan dokaz o uplati donacije.

Prijava klikom na POSLATI PRIJAVU biće poslata oganizatoru.

Prijave poslati do 6. maja (za klavir do 13. maja) 2019. godine.
Kada prijava bude uspešno obrađena dobićete odgovor  na mejl koji ste upisali u roku od 3 dana.

Donacija za učesnike:

Za soliste : 3000 din.
Za kamerne ansamble: 2000 din. po ansamblu.

Uputstvo za popunjavanje uplatnice

Uplatilac:
Ime, prezime i adresa učenika; (ako uplaćujete onilne  ove podatke upišite u  polju svrha uplate)

Svrha uplate:
Donacija za Festival ,, Radost muziciranja“

Primalac: ,,
Udruženje Mokranjac“, Dečanska 6, 11000 Beograd;

Broj računa:
205-158582-30

Poziv na broj:
violina, klavir ili violončelo (upisati instrument učesnika)

Za više informacija u vezi 9. festivala „Radost muziciranja“ imate na raspolaganju kontakt telefone i imejl adrese:

Tijana Žarković prof. (festival violinista)
tel: 064/3228-247, imejl: tijana.zarkovic@yahoo.com

Marko Đorđević prof. (festival klavira)
Tel: 064/6598-539, imejl: markomokranjacbg@gamil.com

Đorđe Milošević prof. (festival violončela)
tel: 065/8356-418, imejl: djmilosevicmokranjac@gmail.com

Ana Simonutti (festival kamerne muzike)