IX FESTIVAL
RADOST MUZICIRANJA

12. maj 2019.

U disciplini kamerne muzike, mogu učestvovati učenici osnovne i srednje muzičke škole. Učenici se mogu takmičiti u standardnim i nestandardnim kamernim ansamblima (najviše do 9 članova).

• Ansambl učenika osnovne škole izvodi dve ili više kompozicija različitog karaktera, u trajanju do 10 minuta.
  • Ansambl učenika srednje škole izvodi dve ili više kompozicija različitog karaktera, u trajanju do 15 minuta.

U okviru festivala predviđene su konsultacije učesnika i profesora sa tročlanim žirijem. Ove godine u žiriju će biti: Eli Krsteva (muzička škola iz Ćuprije), Tea Dimitrijević (FMU,Beograd) i Irena Simonutti (MŠ “Slavenski”, Bepgrad)..

Pored tri nagrade, žiri dodeljuje i glavnu nagradu koja nosi ime  istaknutog profesora kamerne muzike u MŠ „Mokranjac“ „Tripo Simonutti“.

Završni koncert najbolјih izvođača u svim disciplinama biće održan 21. maja 2019. u Svečanoj sali MŠ „Mokranjac“.

Za više informacija obratiti se članu organizacionog odbora festivala Ani Simonutti

tel: 064/2505-240,

imejl: ana.simonutti@gmail.com

NAGRADA

Tripo Simonutti

BIOGRAFIJA

Tripo Simonutti, čuveni jugoslovenski i srpski violinista, diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a postdiplomske studije završio u Pragu, kod profesora Aleksandra Ploceka (učenika O. Ševčika i J. Kocijana). Nastupao je širom Srbije kao i u više od četrdeset zemalja sveta (Austrija, Holandija, Italija, Češka, Danska, Nemačka, Francuska, Belgija, Mađarska, Kuvajt, Rumunija, Sirija, Bugarska, Liban, Egipat, Iran, Poljska, Jordan, Irak, Litvanija, Estonija, Letonija, Rusija, Kina, Mongolija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija i dr.)

Učestvovao je na mnogim internacionalnim i domaćim festivalima. Nastupao je kao solista sa poznatim orkestrima: Filharmonijom iz Grajca- Nemačka, Državnom filharmonijom Rostoka- Nemačka, Pekinškim Guo Lian orkestrom- Kina, Mongolskom državnom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS i TV Podgorica, orkestrom VJ „Stanislav Binički“, kamernim orkestrom „Pro musica“, Kamernim orkestrom Beograda, kao i sa skopskom, beogradskom, niškom filharmonijom, Kamernim orkestrom iz Niša i dr. Snimao je za sve radio i TV centre u zemlji, a takođe i za sovjetsku, francusku, kinesku, mongolsku, bugarsku, hrvatsku, crnogorsku, slovenačku, makedonsku televiziju…

Sa 23 snimljene ploče Tripo Simonutti zauzima prvo mesto po broju snimljenih ploča jednog umetnika klasične muzike u Jugoslaviji. Snimio je takođe i tri kompakt diska za PGP RTS, više od deset audio i video kaseta, kao i nekoliko kompakt diskova za Radio Beograd.

Po biografiji ovog istaknutog umetnika, godine 1975. snimljen je i igrani film „DEČAK I VIOLINA“, jedini jugoslovenski biografski film o umetniku klasične muzike, koji je dobio niz priznanja u svetu i kod nas.

Godine 1988. sa svojim kćerkama – pijanistkinjom Anom i violinistkinjom Irenom formirao je „Trio Simonutti“ koji je tokom više od dvadeset godina bio jedan od najpoznatijih i najznačajnijih kamernih ansambala na našim prostorima. Tokom svog postojanja „Trio Simonutti“ ostvario je više od dve hiljade koncerata u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada među kojima su najznačajnije: Orden rada sa srebrnim vencem Predsednika SFRJ „za zasluge i postignute uspehe u radu od značaja za napredak zemlje“ 1975. godine, Trinaestojulska nagrada 1971. god. „za visoki umetnički domet u reproduktivnoj muzici“, Vukova nagrada 1988. god. „za izuzetan doprinos razvoju kulture“. Kao član „Trija Simonutti“ i kao solista nagrađen je prvom nagradom Udruženja kompozitora Mongolije i prvom nagradom publike na internacionalnom muzičkom festivalu „Zlatna jesen“ 1998. godine u Ulan Batoru, Mongolija. Za doprinos razvoju kulture nagrađen je „Zlatnom značkom“ koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Tripo Simonutti je 2008. godine dobio priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije, a 2015. njegova višedecenijska karijera krunisana je nagradom Udruženja muzičkih umetnika Srbije za životno delo.

Paralelno sa koncertnom aktivnošću bavio se i pedagoškim radom. Ceo svoj radni vek proveo je u Muzičkoj školi “Mokranjac” prvo kao profesor violine, a potom i kamerne muzike. Njegovi učenici su osvajali brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, nastupali na značajnim festivalima, ostvarili mnogobrojne snimke za različite radio i TV centre.

PRIJAVA

Prijava za učešće na
IX FESTIVAL RADOST MUZICIRANJA

Prijava je namenjena za disciplinu kamerna muzika.

Polja označena crvenom zvezdicom su obavezna.
Na kraju prijave imate mogućnost da pošeljete skeniran/slikan dokaz o uplati donacije.

Prijava klikom na POSLATI PRIJAVU biće poslata oganizatoru.

Prijave poslati do 1. maja 2019. godine.
Kada prijava bude uspešno obrađena dobićete odgovor  na mejl koji ste upisali u roku od 3 dana.

Donacija za učesnike:

Za soliste : 3000 din.
Za kamerne ansamble: 2000 din. po ansamblu.

Uputstvo za popunjavanje uplatnice

Uplatilac:
Ime, prezime jednog od učesnika i adresa; (ako uplaćujete onilne  ove podatke upišite u  polju svrha uplate)

Svrha uplate:
Donacija za Festival ,, Radost muziciranja“

Primalac: ,,
Udruženje Mokranjac“, Dečanska 6, 11000 Beograd;

Broj računa:
205-158582-30

Poziv na broj:
kamerna muzika

Za više informacija u vezi 9. festivala „Radost muziciranja“ imate na raspolaganju kontakt telefone i imejl adrese:

Tijana Žarković prof. (festival violinista)
tel: 064/3228-247, imejl: tijana.zarkovic@yahoo.com

Marko Đorđević prof. (festival klavira)
Tel: 064/6598-539, imejl: markomokranjacbg@gamil.com

Đorđe Milošević prof. (festival violončela)
tel: 065/8356-418, imejl: djmilosevicmokranjac@gmail.com

Ana Simonutti (festival kamerne muzike)