RADOST MUZICIRANJA

OPIS I CILJEVI

Festival „Radost muziciranja“ je prvobitno osmišljen kao smotra talentovanih učenika završnih razreda beogradskih srednjih muzičkih škola. Ideja Željke Vorkapić i Ljubice Perović, koju su podržali ostali članovi organizacionog odbora, je da Festival predstavi rezultate desetogodišnjeg zajedničkog rada učenika i nastavnika i da ih podrži u daljem profesionalnom napredovanju. Sastavni deo ove smotre su konsultacije učenika i nastavnika sa članovima žirija – profesorima visokoškolskih muzičkih institucija. Predviđene konsultacije razvijaju kod učenika i nastavnika objektivni i kritički odnos prema muzičkom izvođenju i pripremaju ih za kriterijume predstojećih prijemnih ispita.

Ustanovljene nagrade Festivala nose imena naših najznačajnih muzičkih pedagoga, nekadašnjih profesora škole „Mokranjac“. Na taj način upoznajemo učenike, i mlađe nastavnike, sa tradicijom muzičke pedagogije kod nas. Žiri Festivala ne boduje učesnike već donosi odluku o nagradama diskusijom i dodeljuje maksimalno tri nagrade.

U cilju sticanja neophodnog koncertnog iskustva, Udruženje Mokranjac dobitnicima nagrada organizuje solističke koncerte.

Tokom održavanja Festivala povećalo se interesovanje za učešćem učenika prva dva razreda srednjih muzičkih škola kao i učenika van teritorije Beograda. Organizatori Festivala su odgovorili na potrebe učenika i profesora i uvrstili zainteresovane učenike u program Festivala.

 

ISTORIJAT

Festival „Radost muziciranja“ ustanovljen je 2011. godine u organizaciji Udruženja Mokranjac. U prvom organizacionom odboru Festivala učestvovali su profesori Muzičke škole „Mokranjac“ – članovi Udruženja: Vladimir Vasiljević, prof. violine; Željka Vorkapić, prof. klavira; Tomislav Milošević, prof. viole i Ljubica Perović, prof. violine.

2011. i 2012. godine Festival je realizovan u Muzičkoj školi „Mokranjac“. 2011. u tri kategorije: violina, viola i klavir; a 2012. u kategoriji violine i klavira.

Od 2013. do 2017. Festival „Radost muziciranja“, u kategoriji violine, održavan je u sali „Gvarnerijus“ Centra lepih umetnosti, Muzičkim školama „Dr. Vojislav Vučković“ i „Кosta Manojlović“. Organizaciju (2013-2017.) Festivala vodi Ljubica Perović, uz podršku i pomoć kolega Vladimira Vasiljevića, Tijane Žarković i Nade Ivaneže – profesora violine škole „Mokranjac“.

Od 2018. godine Festival se održava u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u tri kategorije, u organizaciji profesora Škole: violina ( V. Vasiljević, T. Žarković i N. Ivaneža) ; violončelo (Đorđe Milošević) i kamerna muzika ( Ana Simonuti).

2019. Festivalu je ponovo uključena kategorija klavira